Sayı : 2025 / 1055 28.10.2025
Konu : Bursa'da Üretiyor, Bursa'ya Kazandırıyoruz Projesi
Kapsamında Toplantı gerçekleştirildi,

Değerli Üyelerimiz,
İthalattan kaynaklı vergilerin Bursa’ya kazandırılması amacıyla başlatmış olduğumuz çalışmalar kapsamında Yönetimin Kurulumuzca Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yapılmış ve yapılan görüşmeler neticesinde gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi amacıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa BOZBEY’in daveti ve üyelerimizin katılımıyla 25 Ekim 2025 Cumartesi günü Bursa Büyükşehir Belediyesi Doburca Tesislerinde saat 10:00’da kahvaltılı olarak toplantı gerçekleştirilmiştir.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa BOZBEY’in öncülüğünde gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanımızın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Doç. Dr. Ergül HALİSÇELİK ve Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Derya ÖZGÖK’de katılım sağlamıştır.
Toplantıda, Gümrük müşavirlerinin kente değer katan insanlar olduğunu söyleyen Sayın Başkanımız Mustafa BOZBEY, Bursa’nın gelirlerini artırmaya yönelik çalışmaların önemine vurgu yapmış ve Bursa’da faaliyet gösterip vergisini şehir dışında ödeyen firmaların vergilerini Bursa’ya taşımaları konusunda yapılan çalışmalar için Derneğimize ve Yönetim Kurulumuza teşekkür etmiştir. Ayrıca, İthalat vergilerinin önemli bir kısmının Bursa’ya kazandırılması gerektiğini belirtmiş, yüzde 20 olan ithalat vergisinin yüzde 6’sının doğrudan Büyükşehir Belediyesi’nin hesabına geçtiğini, ancak Bursa’da yıllık 12-13 milyar dolar civarında ithalat yapıldığı halde, buna rağmen bu değerin karşılığında kente yeterli destek gelmediğini belirtmiş, Türkiye’de kişi başına maliyeden pay alan şehirler sıralamasında Bursa’mızın 12. sırada olduğunu, oysa ihracatta 2. sırada olduğumuzdan Bursa’nın vergisinin Bursa’da kalması gerektiğini belirtmiştir.
Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Orhan KATTAŞ’da, Şehrimiz kazansın projesine gümrük müşavirleri olarak katkı vermek üzere yapmış oldukları bu nazik davet için teşekkür etmiş, meslek örgütü olarak her zaman ve her konuda işbirliğine açık olduğumuzu belirtmiş, Gümrük Müşavirliği mesleğinin sermayeden ziyade emeğe, ilmi ve mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan tıpkı maliye, hazine, dış ticaret, bankacılık, hukuk gibi bilgi birikimine ve uzmanlığa ihtiyaç duyulan bir serbest meslek faaliyeti olduğunu, Derneğimizin 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na istinaden 1998 yılında kurulan yarı kamu niteliğinde bir dernek olduğunu, üyelerine destek amaçlı hizmetler verdiğini, mesleki dayanışmayı pekiştirmekte ve mesleki sorunlara çözüm arayışında olduğunu belirtmiştir.
Ayrıca Gümrük Müşavirlerinin ülkemizin dış ticaretine yön veren, gümrük işlemlerinin hızlı, doğru ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesini sağlayan, kamu ile özel sektör arasında köprü vazifesi gören ve dış ticaret işlemlerini dolaylı temsil yoluyla yürüten bir meslek grubunun mensupları olduğunu, Türkiye’deki gümrük işlemlerinin %92’sinin Gümrük Müşavirleri tarafından gerçekleştirildiğini, İthalat, ihracat ve transit işlemlerinde tüm gümrük süreçlerinin yönetildiğini, kamu kurumlarıyla köprü kurarak dış ticaret erbabının işlerinin hızlandırıldığını belirtmiş ve Türkiye genelinde ve bölgemizde bulunan Gümrük Müşaviri, Gümrük Müşavir Yardımcısı, Stajyer ve Destek personeli ile Müşavirlik firması sayılarını bildirmiştir.
Karşılık sohbet ortamında geçen toplantı sonunda Sayın Başkanımız Mustafa BOZBEY, kent ekonomisine katkı sağlayan gümrük müşavirlerine teşekkür etmiş ve toplantıya katılım sağlayan üyelerimize Sayın Başkanımız Mustafa BOZBEY tarafından teşekkür belgesi verilmiştir.
Başta, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa BOZBEY olmak üzere emeği geçen herkese, davetleri ve göstermiş oldukları yakın ilgi ve misafirperverlikleri için camiamız adına teşekkür ederiz.
BURSA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BASIN BİLDİRİMİ İÇİN TIKLAYINIZ…














